Metroaseman lasi-, metalli- ja betonipintoja pehmentävät rannikon ja lintukosteikon luonnosta inspiraationsa saaneet sävyt. Julkisivujen lasipintoihin on painettu lintukosteikon kasvillisuudesta muistuttavaa graafista kuviointia, sisätilojen värimaailmassa taas on vaikutteita meren ja rannikon lämpimistä sävyistä. Aseman suunnittelusta vastaa PES-Arkkitehdit Oy.
DESIGN. TUNNE. METRO. -videolla katsoja saa ensikosketuksensa Finnoon metroasemaan, arkkitehtuuriin ja taiteeseen. ”Luonnonläheinen Finnoo” on katsottavissa myös YouTubesta.
Asemataide Leena Nio ”Haavekuvia”
Teoksen sijainti: Finnoon metroaseman asemalaituri
Teoksen tekniikka: figuratiivinen teos
Taiteilija: Leena Nio
Teos matkustajien nähtävissä metroliikenteen alkaessa 3.12.2022.
Finnoon metroseman taideteos on Leena Nion ”Haavekuvia”. Teos muodostuu laituriseinän kahdesta eri kuvakerroksesta. Päällimmäisessä kerroksessa on noin kolmekymmentä erilaista kuvaneliötä, jonka laserleikatuista aukoista näkyy takalevyn liukumaalattu kirkas sävymaailma. Teoksen yksityiskohdat ovat merenrannan luonnosta. Metromatkustajalle teos luo kimmokkeen vapaaseen assosiaatioon tai haaveiluun.
Alla on Nion kuvia ja videoita Haavekuvia-teoksen tekoprosessista. Nio kuvaa ”Haavekuvia”-teoksen tekoprosessia seuraavasti:
– Teoksen suunnittelussa tärkeä vaihe toteutettiin ihan perinteisillä piirustusvälineillä, kynällä paperille. Kun teoksen muoto ja mitat oli päätetty, alkoi kuvissa esiintyvien lajien valinta sekä muodon hahmottelu piirtäen. Suunnittelussa tuli ottaa huomioon kokonaisuus sekä se miten eri kuvat toimivat yhteen. Piirtäessä oli myös oltava tarkkana, että kuvat pysyisivät kasassa, kun ne myöhemmin leikattaisiin laserleikkurilla. Reikää ja tasaista pintaa tuli olla sopivassa suhteessa. Myös suuri määrä ruuvinreikiä piti osua oikeisiin kohtiin, mikä loi haastetta suunnittelulle.
Piirustustyön jälkeen suunnittelua jatkettiin tietokoneella. Kaikki kuvat piirrettiin puhtaaksi ja vektoroitiin niin, että ne olivat mahdollista laserleikata. Kuvista leikattiin paperiset pienoismallit. Mallikuvien perusteella tutkittiin kuvien rakennetta ja tehtiin tarvittavat muutokset lopullisen teoksen valmistusta varten.