Länsimetro kohtaa opiskelijoita marraskuun rekrytapahtumissa

Länsimetro on marraskuussa mukana kahdessa opiskelijoiden rekrytointi- ja kontaktointitapaamisessa.

Kummassakin tapahtumassa Länsimetron asiantuntijat esittelevät Länsimetron toimintaa ja kertovat työpaikastaan.

– Länsimetro on pieni asiantuntijaorganisaatio, jossa asiantuntijoilla on varsin specifiä osaamista erityisesti infra-, kiinteistö- ja rakentamisaloilta. Ainutlaatuisena metroinfran toimijana avoimia työtehtäviä ei ole jatkuvasti auki, mutta tilanteiden muuttuessa haluamme tulevaisuudessakin tavoittaa osaajat, joilla on mielenkiintoa kasvaa tällä ainutlaatuisella tehtäväkentällä ja tuoda tuoretta osaamista meidän organisaatioomme, henkilöstöpäällikkö Anna Tammisto kuvailee Länsimetroa opiskelijoille.

Messuilla Länsimetro haluaa kohdata opiskelijoita ja luoda arvokkaita kontakteja. Länsimetro on kiinnostunut esimerkiksi kuulemaan tämän päivän opiskelijoiden monipuolisesta osaamisesta, saamaan tuoreita ideoita ja raikkaita näkökulmia sekä solmimaan kontakteja.

– Onnistunein anti Länsimetrolle olisi, jos kohtaamme opiskelijoita, joiden osaamista emme ole vielä tulleet ajatelleeksi, mutta joiden osaaminen avaisi meidänkin silmämme ja tästä osaamisesta olisi hyötyä organisaatiollemme. Toivomme tapahtumissa opiskelijoiden rohkeita yhteydenottoja messustandilla ja osaamisen esittelemistä, jotta voisimme tarjota esimerkiksi lopputyönaiheita ja työharjoittelupaikkoja sekä löytää kontakteja mahdollisiin tuleviin rekrytointeihin, Tammisto lähettää terveiset tapahtumiin osallistujille.

Tervetuloa moikkaamaan länsimetrolaisia tapahtumiin!

Kaupunkiliikenne tiedottaa: Aalto-yliopiston metroaseman liukuportaat ja hissit yliopiston ja pikaratikan suuntaan poissa käytöstä ma 14.-18.10.

Aalto-yliopiston metroaseman yliopiston puolen sisäänkäynti suljetaan viikoksi ma 14.- pe 18.10., koska Kaupunkiliikenne Oy purkaa lippuhallissa olevat rakennustelineet. Niitä tarvittiin, kun metroasemalla tehtiin paloilmoitinjärjestelmään ja valaistukseen liittyviä huolto- ja kunnostustöitä. Säännölliset huoltotyöt ja kunnossapito takaavat aseman luotettavan toiminnan ja turvallisuuden.

Sisäänkäynti avataan taas lauantaina 19.10. Reitti metroon kulkee purkutyön aikana Tietotien sisäänkäynnin kautta.

Reitti metroon 14.-18.10. Aalto-yliopiston metroaseman pääovilta ja pikaratikan pysäkkien suunnasta

Lyhin reitti Otaniementien pääsisäänkäynniltä (A-sisäänkäynti) avoinna olevalle metron sisäänkäynnille kulkee kauppakeskus A Blocin läpi ja Biologinkujaa pitkin Tietotielle (B-sisäänkäynti). A Blocin ollessa suljettuna pääset metroon helpoiten kiertämällä Kauppakorkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksen jommaltakummalta puolelta rakennusta.

Vaihtoehtoisesti voit myös matkustaa Otaniementieltä esimerkiksi pikaratikalla 15 suoraan Keilaniemen metroasemalle (laiturista 11) tai runkobussilla 510 Tapiolan metroasemalle (laiturista 13).

Pahoittelemme töistä aiheutuvaa haittaa!

Kaupunkiliikenteen tiedote.

Matkustajille näkyvien asematilojen ja metrojunien taakse kätkeytyy kiehtova tekninen maailma

Länsimetrossa on ainutlaatuista asiantuntemusta ja osaamista modernin ja aikaa kestävän metroinfran omistamisesta, kehittämisestä ja rakentamisesta. Asiantuntijoita esittelevässä juttusarjassa vuorossa on projektipäällikkö Jouni Litmanen. Jouni on työskennellyt Länsimetrossa reilun vuoden.

Kuka olet ja mitä teet Länsimetro Oy:ssä?

Olen Jouni Litmanen ja työskentelen Länsimetrossa projektipäällikkönä. Olen työskennellyt Länsimetrossa syyskuusta 2023 alkaen, eli olen ollut länsimetrolainen reilun vuoden.

Mikä Länsimetron asemista on suosikkiasemasi?

Länsimetro omistaa 13 metroasemaa, joista Jouni nostaa suosikikseen Keilaniemen. Jouni arvostaa hyviä joukkoliikenneyhteyksiä ja sitä, että pääsee kulkemaan työmatkat sujuvasti julkisilla. Länsimetron toimisto sijaitsee Keilaniemen metroaseman kupeessa, joten metro palvelee Jounia erinomaisesti ja asema on työpaikan myötä tärkeä läpikulkupaikka.

Tutustu Keilaniemen metroasemaan.


Kuva: M. Partanen

Matkasi Länsimetroon.

Päädyin  Länsimetroon hieman vahingossa. Työskentelin ennen Länsimetroa projektipäällikkönä EKE-Electronicsilla Lontoon metron parissa, enkä ollut etsimässä uutta työtä.  Sain rekrytoijan yhteydenoton, ja viikonlopun yli  pohdittuani tartuin haastattelukutsuun.

Haastattelussa minulle esiteltiin METKA-hanketta, jonka parissa pääsisin työskentelemään. Hankkeen esittely teki minuun vaikutuksen ja siinä hetkessä tunsin, että nyt löytyi täydellinen mätsi! Rekrytointi oli kokonaisuudessaan myönteinen kokemus ja vaikutti minut esimerkiksi nopeudellaan.

Länsimetroa ja Lontoon metroa lukuun ottamalla minulla ei ole kokemusta metromaailmasta. Olen työskennellyt tietoliikennealalla projektipäällikön tehtävissä parikymmentä vuotta. Valmistuin Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta 80-luvun lopulla. Olen työskennellyt vuosien varrella monissa eri tehtävissä ja organisaatioissa.

Aloitit Länsimetrossa syksyllä 2023. Millainen vastaanotto on ollut?

Minut on otettu tosi hyvin vastaan ja pääsin tosi hyvin mukaan länsimetrolaisten porukkaan.

Olen ilahtunut, että Länsimetrossa ei ole lainkaan ”tämä ei kuulu minulle” -henkeä. Kaikilla asiantuntijoilla on omat vastuualueensa, mutta koska olemme pieni porukka, meillä arvostetaan joustavuutta ”tehdä vähän kaikkea”. Toimarikin keittää kahvia. Kaikki tekevät yhteistä hyvää, vaikka meillä on omat asiantuntijavastuut ja -velvollisuudet. Kaikilta löytyy myös aikaa auttaa toista.

Kuten tiedämme, että koronan myötä etätyöskentely yleistyi työelämässä. Meillä Länsimetrossakin on joustavat työajat ja mahdollisuus työskennellä etänä, mutta näistä huolimatta meidän toimistolla on aina joku paikalla. Meillä on yhteisiä toimistopäiviä, eikä muinakaan päivinä toimistolla tarvitse olla yksin. Pidän tästä yhteisöllisyydestä.

Minkä olet kokenut ensimmäisen vuoden aikana kaikkein haastavimmaksi?

Ensimmäisen vuoden haasteet ovat liittyneet julkisiin hankintoihin ja tekniikkaan metroprojektien takana. Olen kokenut nämä mahdollisuuksina oppia uutta.

Julkiset hankinnat ovat minulle uusi kokonaisuus, johon olen päässyt tässä työssä mukaan. Julkiset hankinnat ovat monivaiheisia ja niissä on noudatettava hankintalakia. Julkisten hankintojen prosessissa on ollut paljon opittavaa. Tämä on ollut suurin muutos ja näkökulmavaihdos toimittajan puolella työskentelyyn verrattuna.

Olen kokenut projektiammattilainen ja projektikäytännöt ovat tuttuja, mutta metroprojektien takana oleva tekninen maailma järjestelmineen on varsin vieras. Teknisenä ihmisenä olen kuitenkin kiinnostunut ymmärtämään järjestelmiä ja tekniikoita, jotta kokonaisuus hahmottuisi. Kun itse olen päässyt edes vähän kärryille järjestelmäpuolesta, vuorovaikutus muiden asiantuntijoiden kanssa on aina vain sujuvampaa.

Monessa epäselvässä asiassa on auttanut kollegoiden avuliaisuuden lisäksi iänkin tuoma varmuus ja uskallus kysyä.

Mistä työpäiväsi koostuu?

Työajastani noin puolet menee METKA-hankkeeseen. Yhteistyöhankkeella on yhteinen toimisto, joka sijaitsee Helsingin Kalasatamassa. Työskentelen METKA-toimistolla noin kaksi päivää viikossa. Länsimetrolaisten lisäksi teen tiivistä yhteistyötä Kaupunkiliikenteen kanssa.

Muina työpäivinä työskentelen Länsimetron toimistolla Espoon Keilaniemessä tai etänä. METKA-hankkeen lisäksi olen mukana Tapiolan kääntöraide -projektissa ja Virve2-projektissa. Tapiolassa kääntöraiteen asetinlaitetta muutetaan siten, että juna pystyy ajamaan käännölle nykyistä suuremmalla nopeudella ja tämä osaltaan mahdollistaa tiheämmän vuorovälin. Virve2 liittyy puolestaan viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden viestinnässä käytettävään uuteen viranomaisverkkoon ja sen toimintaan metroympäristössä. Hoidan myös Länsimetro-rakennushankkeen takuuasioita tietoliikennejärjestelmien ja kameravalvonnan osalta.

Työpäiviini kuuluu tapaamisia eri projektien palvelutoimittajien, alihankkijoiden ja konsulttien kanssa. METKA-hankkeessa on käynnissä radioverkon hankinta. Tähän kilpailutukseen liittyy mm. tarjoajien tapaamisia, hankinta- ja kilpailutusdokumenttien tekemistä ja läpikäyntiä sekä monia muita hallinnollisia töitä.

METKA on metron kapasiteettia ja luotettavuuden parantamista toteuttava hankekokonaisuus. Hankkeessa parannetaan metron matkustajakapasiteettia uusimalla elinkaarensa päässä olevia järjestelmiä. Järjestelmien uudistamisen ja kalustohankintojen jälkeen voidaan tihentää metron vuoroväliä ja siten kasvattaa matkustajakapasiteettia.

Hanke toteutetaan Kaupunkiliikenne Oy:n, Länsimetro Oy:n, HSL:n, Espoon kaupungin ja Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen yhteistyönä.

Lue lisää Metka-hankkeesta Kaupunkiliikenteen sivuilta.

Mistä innostuit viimeksi työssäsi?

Vierailin taannoin Tapiolan metroasemalla sijaitsevalla kääntöraiteella. Matkustajille näkyvien asematilojen ja metrojunien taakse kätkeytyy lukematon määrä järjestelmiä ja metron vaatimaa tekniikkaa laidasta laitaan. Metromatkustajana näet vain noin kolmasosan asematiloista. Tämä metromaailma on todella kiehtova! Tietokoneen ääressä istumisen sijaan on innostavaa jalkautua metroasemille tekemään ”oikeaakin työtä”.

Miten palaudut töistä? Mitä harrastat?

Harrastan radioamatööritoimintaa sekä olen mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä. Nautin liikkua luonnossa. Laitan mielelläni rinkan selkääni ja teen pieniä vaelluksia. Talvella laskettelen. Lisäksi olen kiinnostunut hyvästä ruuasta, viineistä ja oluista.

Espoonlahdessa autojen liityntäpysäköintitunnistautuminen siirretty P2-tasolle

Metroasemilla on autojen ja pyörien liityntäpysäköintiä. Espoonlahden metroaseman liityntäpysäköinti sijaitsee kauppakeskus Lippulaivan yhteydessä. Lippulaivan alla sijaitseva pysäköintilaitos on kaksikerroksinen. Näistä alemmassa kerroksessa, tasolla P2, sijaitsee metron liityntäpysäköinti.

Espoonlahdessa liityntäpysäköinnin käyttäjä tunnistautuu liityntäpysäköintiin sisään ajaessaan. HSL:n tunnistautumislaite on nyt siirretty pysäköintilaitoksen sisäänajorampeilta P1-tasolta liityntäpysäköintikerrokseen P2-tasolle. Muutokseen liittyvien opasteiden asennus Espoonlahdessa on yhä kesken.

Aikaisemmin laite sijaitsi pysäköintilaitoksen sisäänkäyntien yhteydessä aiheuttaen ruuhkautumista. Sijainnin muutoksen tavoitteena on, että liityntäpysäköinnin käyttäjä saa rauhassa hoitaa tunnistautumisen liityntäpysäköintiin. Tunnistautumista varten liityntäpysäköinnin käyttäjällä tulee olla voimassa oleva matkalippu.

Kaikki joukkoliikenteen liityntäpysäköintipaikat ja lisätietoa liityntäpysäköinnistä löytyy HSL:n sivuilta.

Espoonlahden metroaseman liityntäpysäköinti sijaitsee kauppakeskus Lippulaivan pysäköintilaitoksen P2-kerroksessa, jonne johtaa kaksi ramppia P1-kerroksesta. Liityntäpysäköinnin tunnistautumislaitteet on siirretty pysäköintilaitoksen sisäänkäynneiltä P2-kerrokseen.

MPS:n rekrytointi-ilmoitus: Länsimetron toimitusjohtaja

Haluatko tehdä vastuullista työtä ja johtaa ainutlaatuista asiantuntijaorganisaatiota, joka työllään varmistaa, että Länsimetron omistama moderni ja aikaa kestävä metroinfra Helsingin Ruoholahdesta Espoon Kivenlahteen saakka säilyy toimivana ja turvallisena pitkälle tulevaisuuteen? Haemme Länsimetroon toimitusjohtajaa.

Toimitusjohtaja vastaa yhtiön operatiivisen toiminnan järjestämisestä ja raportoi hallitukselle. Toimitusjohtajan tukena on johtoryhmä ja 16 hengen asiantuntijaorganisaatio. Lisäksi toimitusjohtaja tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa omistajakaupunkien ja joukkoliikennealan toimijoiden kanssa.

Tehtävässä menestyminen edellyttää kokemusta asiantuntijaorganisaation johtamisesta sekä kokemusta projektitoiminnasta ja julkisen sektorin omistajaohjauksesta. Kiinteistö-, rakennus-, liikenne- tai logistiikkatoimialan kokemus on myös oleellista. Toivomme, että sinulla on korkeakoulutasoinen koulutus sekä sujuva suomen ja englannin kielen taito. Olet työskentelyotteeltasi suunnitelmallinen ja johdonmukainen, ja sinulla on kyky hallita laajoja kokonaisuuksia.

Tarjoamme monipuolisen toimitusjohtajan tehtäväkentän merkityksellisessä asiantuntijaorganisaatiossa. Meillä on asiantunteva työyhteisö, toimimme ketterästi ilman hierarkioita ja meillä on mukavaa yhdessä. Lue lisää Länsimetrosta työpaikkana.

Lisätietoja tehtävästä antaa MPS-konsultti Roy Herold tiistaina 10.9. klo 10:00–11:00, perjantaina 13.9. klo 12–13 ja torstaina 19.9. klo 15:00–16:00, puh. 0400 601 760. Lähetä hakemuksesi ja CV:si MPS:n sivujen kautta mahdollisimman pian, mutta viimeistään 24.9.2024 mennessä.

Länsimetro Oy

Länsimetro Oy Espoon ja Helsingin omistama osakeyhtiö, joka omistaa modernia ja aikaa kestävää metroinfraa Helsingin Ruoholahdesta Espoon Kivenlahteen saakka.
Tutustu Länsimetron omistamaan metroinfraan.

Metroinfran omistajana Länsimetro varmistaa, että länsimetron metrojärjestelmä asemineen on turvallinen ja luotettava matkustamisympäristö koko elinkaarensa ajan. Länsimetro toimii joukkoliikennetoimijoiden taustalla metroinfran omistamisen ja kehittämisen asiantuntijaorganisaationa. Länsimetro tukee asiantuntijuudellaan sitä, että metro on houkutteleva ja turvallinen liikkumisvaihtoehto, ja palvelisi matkustajia myös vuosikymmenten päästä.

Keilaniemen metroaseman energiatehokkuutta kehitetään

Asematilojen lämpötiloja ja ilmamääriä säätämällä pyritään pienentämään metroaseman energiankäyttöä.

Keilaniemen metroasemalla tehdään syksyn aikana pilotti, jossa asemakiinteistön energiakäyttöä kehitetään entistä kestävämpään suuntaan. Asemalla tehtävät toimenpiteet liittyvät pääilmanvaihtokoneiden puhaltimien säätöön sekä ilmanvaihtokoneiden käyttöaikojen, asetusarvojen ja tuloilman lämmityksen optimointiin. Asematilojen lämpötiloja ja ilmamääriä säätämällä pyritään pienentämään metroaseman energiankäyttöä.

”Hyvin säädetty ilmastointi ja optimoitu lämmitys laskevat kustannuksia. Arvion mukaan aseman energiakustannuksia säästyy noin 30 000 euroa vuodessa ja energiankäytön kulutus pienenee noin 370 MWh vuodessa toimenpiteiden jälkeen. Metro itsessään on mittava ilmastoteko ja kestävä liikkumisvaihtoehto, mutta metroinfran omistajana voimme vielä tarkastella omistamiemme kiinteistöjen energiatehokkuutta ja parantaa niiden energiaratkaisuja” kertoo kiinteistö- ja talotekniikan johtava asiantuntija Timo Hallikainen Länsimetrosta.

Keilaniemen metroasema on idästä päin tultaessa ensimmäinen metroasema Espoon puolella.  Aseman energiatehokkuutta kehitetään syksyn 2024 aikana. Kuva: Timo Kauppila / Indav

Kokonaisvastuu-urakan Keilaniemen asemalle toteuttaa LeaseGreen Suomi Oy.

Asemalla tehtävät toimenpiteet eivät vaikuta metromatkustamiseen ja metroaseman käyttöön.

Tutustu Keilaniemen metroasemaan.

Länsimetro Oy tukee omistajiensa Espoon ja Helsingin kaupunkien tavoitetta olla hiilineutraaleja kaupunkeja vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää Espoon tavoitteista ja Helsingin tavoitteista.

Kaupunkiliikenne tiedottaa: Matinkylässä metroaseman ja bussiterminaalin väliset liukuportaat ja hissit poissa käytöstä ma-pe 23.-27.9.

Matinkylän metroaseman kauppakeskukseen ja bussiterminaaliin vievät liukuportaat ja hissit ovat poissa käytöstä 23.-27.9., jonka aikana liukuportaiden yläpuolella olevat rakennustelineet puretaan pois. Aiemmin ilmoitettu ajankohta 9.-13.9. on siis muuttunut.

Telineet on rakennettu kattorakenteiden huoltotöitä varten heinäkuun alussa. Aiemmin ilmoitettu ajankohta 9.-13.9. on siis muuttunut.

Matinkylässä yhteys metrolta kauppakeskuksen suuntaan on kokonaan suljettuna viiden päivän ajan maanantaista perjantaihin 23.-27.9. Lauantaista 28.9. alkaen liukuportaat ja hissi ovat Matinkylässä jälleen normaalisti matkustajien käytössä.

Viiden päivän sulun aikana puretaan pois heinäkuussa alkaneita varsinaisia huoltotöitä varten liukuportaiden yläpuolelle ja hissiauloihin rakennetut rakennustelineet ja pölysuojat. Huoltotöissä on vaihdettu aseman käyttöönotosta asti käytössä olleet paloilmaisimet.

Samalla on huollettu myös valaistusta ja tehty toimenpiteitä, jotta valaisimia on jatkossa aiempaa helpompi huoltaa. Telineiden ja suojien avulla kulku on voitu pitää matkustajien käytössä varsinaisten huoltotöiden aikana eikä liukuportaita ja hissiä ole täytynyt sulkea varsinaisten töiden ajaksi.

Säännölliset huoltotyöt ja kunnossapito takaavat aseman luotettavan toiminnan ja turvallisuuden. Huoltotöillä ei ole vaikutusta metroliikenteeseen.

Pääset sulun ajan metroon Matinkylässä toiselta sisäänkäynniltä eli Tynnyritien ja uimahallin puolelta

Voit kulkea bussiterminaalin ja metron käytössä olevan sisäänkäynnin välillä helpoiten Tynnyritien ja Markkinakadun kautta.

Jos saavut bussilla Matinkylän terminaaliin, pääset metron käytössä olevalle sisäänkäynnille myös kulkemalla saapuvien bussien päätepysäkiltä ovien jälkeen oikealle ulos terminaalista ja kulkemalla uloskäynnin jälkeen oikealle eli Suomenlahdentietä pitkin metron sisäänkäynnille.

Katso kartta HSL:n sivuilta.(avautuu uudessa ikkunassa)

Kaupunkiliikenteen uutinen on päivitetty 4.9. klo 13.05. Sulun ajankohta on siirtynyt aiemmin ilmoitetusta ajankohdasta 9.-13.9. ja uusi sulun ajankohta on 23.-27.9.
Päivitys Länsimetron sivuilla 9.9.2024 klo 12:06,

Länsimetron turvallisuusjärjestelmät ovat kuin valtamerilaivoissa

Länsimetrossa on ainutlaatuista asiantuntemusta ja osaamista modernin ja aikaa kestävän metroinfran omistamisesta, kehittämisestä ja rakentamisesta. Länsimetron asiantuntijoista esittelyvuorossa on Timo Hallikainen, joka toimii kiinteistö- ja talotekniikan johtavana asiantuntijana. 

Kuka olet? Mitä teet Länsimetro Oy:ssä?
Olen Timo Hallikainen. Työskentelen Länsimetrossa kiinteistö- ja talotekniikan johtavana asiantuntijana.

Hallikaisen suosikkiasema on Aalto-yliopiston metroasema. Hänen mielestään asema soveltuu erinomaisesti Otaniemen alueen arkkitehtuuriin ja energiseen yliopistokampukseen. Yliopiston punatiilinen kampusympäristö heijastuu metroaseman arkkitehtuuriin. Corten-teräsalakatto seuraa matkustajia kaikissa matkustajille näkyvissä tiloissa, kuten kuvan liukuportaissa.  

Tutustu Aalto-yliopiston metroasemaan.

Kuva: M. Partanen.

Matkasi Länsimetroon
Tulin Länsimetro-projektiin syksyllä 2013. Työskentelin tällöin Swecolla, joka toimi Länsimetro-hankkeessa rakennuttajakonsulttina. Vuonna 2013 käynnissä oli Länsimetron ensimmäisen vaiheen rakentaminen. Työskentelin projektissa talotekniikka-asiantuntijana. Tehtäviini kuului taloteknisten asioiden valvonta ja valvojien ohjaaminen.

Vuonna 2018 siirryin rakennuttajatoimisto HTJ:lle, jossa työskentelin Helsinki-Vantaan lentoaseman T2-projektissa vastaten turvajärjestelmien käyttöönotosta. HTJ:n palveluksessa tein myös erilaisia dokumentaatioselvityksiä Länsimetrolle.

Palasin takaisin Länsimetroon vuonna 2021. Työskentelen nyt Länsimetrossa johtavana asiantuntijana, jonka vastuulla ovat kiinteistö- ja talotekniikka. Huolehdin tässä tehtävässä länsimetron LVI- ja palonsammutusjärjestelmistä. Työssäni on tärkeää ymmärtää näiden järjestelmien yhteys muihin metron järjestelmiin ja metroturvallisuuden kokonaisuuteen.

Mitä tehtäviisi kuluu? Mistä työpäiväsi koostuu?
Tehtävässä toimin Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen isännöitsijöiden tukena länsimetro-osuudella. Arjessa autan heitä teknisissä asioissa sekä seuraan, ohjaan ja valvon huolto- ja kunnossapitotehtäviä sekä investointihankkeita. Länsimetron oman henkilökunnan lisäksi teen tiivistä yhteistyötä Kaupunkiliikenteen isännöitsijöiden ja huoltohenkilökunnan kanssa. Huollosta vastaavien henkilöiden kanssa käymme päivittäin puhelimitse läpi tehtäviä eri asemilla. Päivittäin käyn myös asemilla tarkastamassa tilanteita ja suunnittelemme yhdessä entistä kestävämpiä ratkaisuja vikojen korjaamiseksi. Lisäksi työviikkoihini kuuluu säännöllisiä tapaamisia ja kokouksia. Esimerkiksi isännöitsijöiden ja huollon yhteistyöryhmä kokoontuu joka kolmas viikko.

Länsimetron toimisto sijaitsee Keilaniemessä. Länsimetrolaisten kanssa pyrimme kokoontumaan toimistolle joka maanantai ja muutenkin meillä on säännöllisiä tapaamisia. Teen tiivistä yhteistyötä esimerkiksi rakentamistiimin kanssa.

Länsimetron oman toimiston lisäksi meillä on Kaupunkiliikenteen kanssa yhteinen työskentelytila Keilaniemen metroasemalla. Pyrimme olemaan yhteisessä työtilassa joka tiistai. Näinä päivinä käymme läpi akuutteja asioita ja keskustelemme tulevista investointi- ja huoltotarpeista. Kasvokkainen vuorovaikutus helpottaa yhteisen ymmärryksen luontia ja mahdollisten ristiriitojen ratkaisua.

Mikä saa sinut innostumaan työstäsi?
Minua innostaa haasteet ja korkealle asetetut tavoitteet. Esimerkiksi metroasemien ja -radan energiaratkaisujen kehittäminen tuntuu tärkeältä ja odotan, että pääsemme käynnistämään toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi.

Meillä on myös innostava ja hyväntuulinen työyhteisö. Työkavereiden vahva tuki on ensiarvoisen tärkeää työmotivaation kannalta.

Mitä haluaisit muiden tietävän työstäsi?
Länsimetron metroinfra on ainutlaatuista ja turvallisuusjärjestelmät edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Länsimetrossa on 52 teknistä järjestelmää, joista merkittävä osa liittyy poikkeustilanteiden hallintaan. Nämä järjestelmät varmistavat matkustajien turvallisen ja vaivattoman poispääsyn poikkeustilanteissa, kuten tulipalon tai sähkökatkon aikana. Käsittääkseni vastaavia näin monipuolisia järjestelmiä on vain valtamerien kookkaissa laivoissa ja risteilyaluksissa.

Länsimetron vahvuus työpaikkana on myös se, että työt ovat todella monipuolisia. Asiantuntijana pääsen itse vaikuttamaan moniin asioihin ja tunnen, että asiantuntemustani arvostetaan.

Mikä on suosikkiasemasi?
Metroasemista suosikkini on Aalto-yliopiston metroasema. Asema soveltuu mielestäni erinomaisesti Otaniemen alueen arkkitehtuuriin ja energiseen yliopistokampukseen. Yliopiston punatiilinen kampusympäristö heijastuu metroaseman arkkitehtuuriin. Aalto-yliopiston metroaseman ja sisäänkäyntien tunnelmaa luo esipatinoitu corten-alakatto, joka sävyiltään sitoutuu punatiiliseen kampusympäristöön. Corten-teräsalakatto seuraa matkustajaa kaikissa yleisötiloissa, lippuhalleista, liukuportaisiin ja laituritasolle.

Upea yksityiskohta Aalto-yliopiston asemalla on mielestäni kolmionmuotoinen ikkuna, joka sijaitsee aseman pääsisäänkäynnillä.

Miten palaudut töistä?
Vietän paljon aikaa mökillä, jossa on jatkuvasti puuhaa. Nautin esimerkiksi metsätöistä.

Millainen on hyvä työyhteisö?
Hyvässä työyhteisössä ei hyväksytä eikä suvaita minkäänlaista kiusaavaa tai epäasiallista käyttäytymistä. Pidän myös tärkeänä, että kollegoihin voi luottaa: kukin tekee parhaansa ja hoitaa omat hommansa.

Sinustako metroaseman tähti Espoo-päivänä?

Juhli Espoo-päivää metroasemilla ja tuo iloa kaupunkilaisille ja joukkoliikenteen käyttäjille ottamalla esiintymispaikka haltuun ja nousemalla metroaseman tähtiesiintyjäksi. Espoo-päivä on kaikkien espoolaisten yhteinen juhlapäivä, jota  vietetään 30.-31. elokuuta eli juhlat alkavat perjantaina ja jatkuvat lauantaina. Metroasemien esiintymispaikat on kaikkien kaupunkilaisten yhteisiä esiintymispaikkoja niin Espoo-päivänä kuin vuoden muinakin päivinä.

Espoo-päivänä Länsimetro kutsuu kaikki starat esiintymään Tapiolan ja Espoonlahden metroasemien esiintymispaikoille pop up-tyyliin ja valloittamaan esityksillä espoolaisten kanssakulkijoiden sydämet. Espoo-päivän lähestyessä kyseisten asemien esiintymispaikat merkitään tähtikuviolla.

Tapiolan metroaseman esiintymispaikka sijaitsee Tapiolan metroaseman Ainoan puoleiselle sisäänkäynnillä bussiterminaalitasolla lähellä metroaseman liukuportaita ja hissejä. Kuva: M. Partanen.

Espoonlahdessa esiintymispaikka sijaitsee aseman itäpäässä kauppakeskuksen tasolla, lähellä K-Supermarkettia. Kuva: M. Partanen.

Myös muilla metroasemilla on esiintymispaikkoja. Kaikkien metroasemien esiintymispaikat ovat käytössä myös muina päivinä kuin Espoo-päivänä. Tervetuloa esiintymään – paikat löytyvät kätevästi Länsimetron sivuilta.

Jaa tähtihetkiä myös somessa #asemantähti

Pelisäännöt asemien tähtiesiintyjille

  • Esiintymispaikat on tarkoitettu lyhytaikaisiin esiintymisiin mm. katusoittoon ja muuhun pienimuotoiseen esiintymiseen.
  • Paikkoja ei voi varata etukäteen, vaan niitä voi vapaasti käyttää esiintymiseen paikan ollessa vapaana. Annetaanhan Espoo-päivänä vuoro kaikille esiintyjille.
  • Huomaathan, että osa esiintymispaikoista sijaitsee maksualueella, jolloin esiintyjillä tulee olla voimassa olevat matkaliput. Espoo-päivän merkityt paikat Tapiolassa ja Espoonlahdessa eivät sijaitse maksualueilla.
  • Espoo-päivänä esiintymisestä ei tarvitse ilmoittaa metron järjestyksenvalvojalle. Muina ajankohtina ilmoita esiintymisestä metron järjestyksenvalvojille. Jos asemalla ei ole tavoitettavissa järjestyksenvalvojia, voi esiintymisen aloittaa omatoimisesti. Järjestyksenvalvojilla on oikeus keskeyttää esiintyminen, jos siitä on haittaa aseman toiminnalle.
  • Paikat ei ole tarkoitettu yksityisen yrityksen, kaupallisen tuotteen, aatteellisen, uskonnollisen tai poliittisen kannan markkinointiin tai edistämiseen.

Koosteet hallituksen kokouksista 25.4., 29.5. ja 20.6.

Hallitus 25.4.2024

Hallitus päätti Länsimetro Oy:n vastikelaskelmasta vuodelle 2024 ja päätti esittää yhtiökokoukselle, että vastikkeita peritään seuraavaan varsinaiseen yhtiökokoukseen saakka esitetyn vastikelaskelman mukaisesti. Hallitus päätti kutsua varsinaisen yhtiökokouksen koolle 30.5.2024.

Hallitus 29.5.2024

Hallitukselle esiteltiin ajankohtaisia ja valmisteilla olevia asioita.

Hallitukselle esiteltiin eri vaihtoehtoja Länsimetron energiatehokkuuden kehittämiseksi. Hallitus päätti, että Keilaniemen metroasemalle toteutetaan osa esitetyistä energiatehokkuustoimista. Muihin esitettyihin vaihtoehtoihin palataan tarpeen mukaan myöhemmin.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetron ylläpidossa tarvittavan sähkö- ja teletöiden puitesopimuksen sisältöä. Hallitus päätti valtuuttaa vt. toimitusjohtajan allekirjoittamaan sähkö- ja teletöiden väliaikaisen sopimuksen. Väliaikainen sopimus on voimassa siihen saakka, kunnes varsinainen kilpailutus on saatu päätökseen.

Hallitukselle esiteltiin Länsimetron toisen vaiheen rakentamisen takuuasioiden ja takuutarkastuskierrosten havaintojen tilannetta. Takuutarkastuskierrokset on pääosin pidetty.

Hallitukselle esiteltiin tiedoksi Koivusaaren alueen kehityssuunnitelmia ja niiden vaikutusta Koivusaaren metroaseman toisen sisäänkäynnin rakentamiseen sekä Länsimetron omistamaan huoltotunneliyhteyteen.

Hallitukselle esiteltiin tiedoksi Länsimetron ja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n yhteistyön kehittämistä etenkin yhteisten hankintojen prosessin osalta.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 20.6. ennen kesätaukoa.

Hallituksen kokous 20.6.2024

Kokouksen alussa käytiin läpi ajankohtaisia ja valmisteilla olevia asioita.

Hallitukselle esiteltiin länsimetron ensimmäisen rakennusvaiheen huoltotunneleiden fibro-kannakointien uusimistarvetta. Hallitus päätti hyväksyä päätösesityksen ja uusimista koskevan hankesuunnitelman. Hallitus valtuutti vt. toimitusjohtajan tilaamaan tarvittavat hankinnat hankesuunnitelman mukaisesti.

Hallitukselle esiteltiin uudestaan länsimetron ensimmäisessä vaiheessa rakennetun osuuden paloilmoittimien näytteenottoilmaisimiin liittyvää uusimisprojektia. Työ tehdään Otaniemen ja Matinkylän metroasemien sisäänkäynneillä. Hankesuunnitelma on tarkentunut ja urakoitsijoilta on saatu tarkemmat tarjoukset, minkä vuoksia aiemmin päätettyä hankintavaltuutta oli tarpeen päivittää. Hallitus päätti korottaa valtuutta esityksen mukaisesti.

Hallitukselle esiteltiin tiedoksi Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n Länsimetrolle toteuttaman ylläpidon kustannustoteumaa ajalta 1-4/2024. Muista talousasioista hallitukselle esiteltiin tiedoksi yhtiön maksuvalmiuden tilanne ja ennuste loppuvuodelle.

Hallitukselle esiteltiin tiedoksi Länsimetrossa käynnissä olevien merkittävimpien investointihankkeiden tilanne. Palorullaovien kehittäminen on käynnissä ja etenee suunnitellusti. Koivusaaren läntisen sisäänkäynnin valmisteluvaihe on käynnissä. Hankkeen aloitus riippuu ympäröivän rakentamisen aikataulusta. Kivenlahden läntisen sisäänkäynnin rakentamisen valmistelu ja urakkaneuvottelut ovat myös käynnissä. Hankkeen aloitus riippuu ympäröivän rakentamisen aikataulusta.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 28.8.

Lisätietoja:
Länsimetro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo, puh. 050 593 3359
Länsimetro Oy vt. toimitusjohtaja Matias Johansson, puh. 040 590 0313