Matkasi Länsimetroon
Tulin Länsimetro-projektiin syksyllä 2013. Työskentelin tällöin Swecolla, joka toimi Länsimetro-hankkeessa rakennuttajakonsulttina. Vuonna 2013 käynnissä oli Länsimetron ensimmäisen vaiheen rakentaminen. Työskentelin projektissa talotekniikka-asiantuntijana. Tehtäviini kuului taloteknisten asioiden valvonta ja valvojien ohjaaminen.
Vuonna 2018 siirryin rakennuttajatoimisto HTJ:lle, jossa työskentelin Helsinki-Vantaan lentoaseman T2-projektissa vastaten turvajärjestelmien käyttöönotosta. HTJ:n palveluksessa tein myös erilaisia dokumentaatioselvityksiä Länsimetrolle.
Palasin takaisin Länsimetroon vuonna 2021. Työskentelen nyt Länsimetrossa johtavana asiantuntijana, jonka vastuulla ovat kiinteistö- ja talotekniikka. Huolehdin tässä tehtävässä länsimetron LVI- ja palonsammutusjärjestelmistä. Työssäni on tärkeää ymmärtää näiden järjestelmien yhteys muihin metron järjestelmiin ja metroturvallisuuden kokonaisuuteen.
Mitä tehtäviisi kuluu? Mistä työpäiväsi koostuu?
Tehtävässä toimin Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteen isännöitsijöiden tukena länsimetro-osuudella. Arjessa autan heitä teknisissä asioissa sekä seuraan, ohjaan ja valvon huolto- ja kunnossapitotehtäviä sekä investointihankkeita. Länsimetron oman henkilökunnan lisäksi teen tiivistä yhteistyötä Kaupunkiliikenteen isännöitsijöiden ja huoltohenkilökunnan kanssa. Huollosta vastaavien henkilöiden kanssa käymme päivittäin puhelimitse läpi tehtäviä eri asemilla. Päivittäin käyn myös asemilla tarkastamassa tilanteita ja suunnittelemme yhdessä entistä kestävämpiä ratkaisuja vikojen korjaamiseksi. Lisäksi työviikkoihini kuuluu säännöllisiä tapaamisia ja kokouksia. Esimerkiksi isännöitsijöiden ja huollon yhteistyöryhmä kokoontuu joka kolmas viikko.
Länsimetron toimisto sijaitsee Keilaniemessä. Länsimetrolaisten kanssa pyrimme kokoontumaan toimistolle joka maanantai ja muutenkin meillä on säännöllisiä tapaamisia. Teen tiivistä yhteistyötä esimerkiksi rakentamistiimin kanssa.
Länsimetron oman toimiston lisäksi meillä on Kaupunkiliikenteen kanssa yhteinen työskentelytila Keilaniemen metroasemalla. Pyrimme olemaan yhteisessä työtilassa joka tiistai. Näinä päivinä käymme läpi akuutteja asioita ja keskustelemme tulevista investointi- ja huoltotarpeista. Kasvokkainen vuorovaikutus helpottaa yhteisen ymmärryksen luontia ja mahdollisten ristiriitojen ratkaisua.
Mikä saa sinut innostumaan työstäsi?
Minua innostaa haasteet ja korkealle asetetut tavoitteet. Esimerkiksi metroasemien ja -radan energiaratkaisujen kehittäminen tuntuu tärkeältä ja odotan, että pääsemme käynnistämään toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi.
Meillä on myös innostava ja hyväntuulinen työyhteisö. Työkavereiden vahva tuki on ensiarvoisen tärkeää työmotivaation kannalta.
Mitä haluaisit muiden tietävän työstäsi?
Länsimetron metroinfra on ainutlaatuista ja turvallisuusjärjestelmät edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Länsimetrossa on 52 teknistä järjestelmää, joista merkittävä osa liittyy poikkeustilanteiden hallintaan. Nämä järjestelmät varmistavat matkustajien turvallisen ja vaivattoman poispääsyn poikkeustilanteissa, kuten tulipalon tai sähkökatkon aikana. Käsittääkseni vastaavia näin monipuolisia järjestelmiä on vain valtamerien kookkaissa laivoissa ja risteilyaluksissa.
Länsimetron vahvuus työpaikkana on myös se, että työt ovat todella monipuolisia. Asiantuntijana pääsen itse vaikuttamaan moniin asioihin ja tunnen, että asiantuntemustani arvostetaan.
Mikä on suosikkiasemasi?
Metroasemista suosikkini on Aalto-yliopiston metroasema. Asema soveltuu mielestäni erinomaisesti Otaniemen alueen arkkitehtuuriin ja energiseen yliopistokampukseen. Yliopiston punatiilinen kampusympäristö heijastuu metroaseman arkkitehtuuriin. Aalto-yliopiston metroaseman ja sisäänkäyntien tunnelmaa luo esipatinoitu corten-alakatto, joka sävyiltään sitoutuu punatiiliseen kampusympäristöön. Corten-teräsalakatto seuraa matkustajaa kaikissa yleisötiloissa, lippuhalleista, liukuportaisiin ja laituritasolle.
Upea yksityiskohta Aalto-yliopiston asemalla on mielestäni kolmionmuotoinen ikkuna, joka sijaitsee aseman pääsisäänkäynnillä.
Miten palaudut töistä?
Vietän paljon aikaa mökillä, jossa on jatkuvasti puuhaa. Nautin esimerkiksi metsätöistä.
Millainen on hyvä työyhteisö?
Hyvässä työyhteisössä ei hyväksytä eikä suvaita minkäänlaista kiusaavaa tai epäasiallista käyttäytymistä. Pidän myös tärkeänä, että kollegoihin voi luottaa: kukin tekee parhaansa ja hoitaa omat hommansa.