Lukiolaisten eläinteokset metron huoltotunneliin syntyivät vanhoista työmaa-aidoista

Kaitaan lukion kuvataiteessa oli syksyllä 2022 yhtenä opintojaksona katutaideprojekti. Katutaideprojektissa opiskelijat saivat suunnitella ja toteuttaa katutaidetta uuden Matinkylän lukion urheilukentän laidalla sijaitsevan Länsimetron huoltotunnelin ulkoseinään. Opintojaksolla opettajina toimivat lukion kuvataideopettaja Heljä Renfors ja katutaitelija Emilio Mäkipää. Opintojakson yhteistyökumppaneita olivat Länsimetro Oy, SRV Rakennus Oy, Espoon kaupunki ja arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

– Opettajan näkökulmasta on aina hauska vetää opintojaksoa toisen opettajan tai muun oman alansa ammattilaisen kanssa. Olemme tehneet vuosittain ympäristönsuunnitteluprojekteja lukion lähialueelle mm. Finnoon metroaseman lähellä olevaan alikulkukäytävään ja Finnoon parkkihalliin. Näissä projekteissa on ollut mukana lukion ulkopuolisia yhteistyökumppaneita sekä suunnitteluvaiheessa että teosten toteutuksessa. Yhteistyö antaa uusia näkökulmia omaan opetukseen. Tässä katutaideprojektissa opiskelijat tarvitsivat myös apua erilaisissa työvaiheissa, joten kaksi ohjaajaa ehtii aina enemmän. Erityisen hienoa on, että nuoria osallistetaan kaupunkisuunnitteluun ja annetaan mahdollisuus rakentaa viihtyisää Espoota, kertoo Renfors kuvataideopettajan kokemuksista projektiin.

Metron huoltotunnelin ulkoseinässä on aiemminkin ollut Emilon Mäkipään katutaidetta. Nyt opiskelijat saivat suunnitella 4,8 m X 24 m kokoiseen seinään katutaidetta lukion kuvataideprojektissa. Huoltotunnelin seinä sijaitsee uuden Matinkylän lukion urheilukentän laidalla Ison Omenan läheisyydessä. Nimensä mukaisesti huoltotunnelia käytetään metron huoltotehtäviin. Kuvat: Länsimetro.

Opintojakson alussa hankesuunnittelija Kaisa Sjövall Espoon kaupungilta esitteli Matinkylän lukion rakennushanketta. Paikalla oli myös viestintäpäällikkö Marianne Partanen Länsimetro Oy:stä kertomassa Länsimetron kuulumisia ja mm. metroasemien taiteesta. Opintojakson toisena opettajana toiminut katutaiteilija Emilio Mäkipää kertoi omista taustoistaan, työskentelystään ja roolistaan projektissa. Kuva: Heljä Renfors

Eläinaiheinen teema valikoitui luontevasti lukiolaisten taideteokseen, sillä katutaitelija Emilio Mäkipää oli jo aikaisemmin kartoittanut Matinkylässä ympäristön asukkaiden toiveita katutaiteeseen. Ennen kuin lukiolaiset tarttuivat varsinaisiin spraymaaleihin, projektikurssiin kuului työvaiheita, kuten ideointia, suunnittelua, luonnostelua ja pohjatöiden tekemistä.  Jokaisessa vaiheessa opiskelijat pääsivät osallistumaan ja vaikuttamaan. Kuva: Heljä Renfors

– Olen toteuttanut useita työpajoja ja pitänyt opetuksia katutaiteen tiimoilta. Olen maalannut yhdessä nuorten kanssa niin alikulkutunneleita kuin parkkihalleja, mutta tämä oli täysin uudenlainen projekti, jossa nuoret tekivät teoksensa irrallisille levyille, jotka asennetaan myöhemmin kohteessa paikalleen. Oli mahtavaa päästä toteuttamaan tämä projekti lukiolaisten kanssa, sillä heillä on paljon hyviä ideoita ja valtavasti osaamista, kuvailee Mäkipää kokemusta.

Marraskuun alussa opiskelijat putsasivat Länsimetron vanhoja työmaa-aitoja. Metron rakentamisen aikana oranssit työmaa-aidat olivat tuttu näky myös lukion lähellä Kaitaan metroasematyömaan ympärillä. Samaiset aidat hyödynnettiin nyt taideprojektin materiaalina. Ennen varsinaista maalaamista, opiskelijat putsasivat maalattavat levyt ja tekivät muut pohjatyöt. Kuvat: Heljä Renfors.

Marraskuun puolivälissä lukiolaiset pääsivät maalaushommiin ulkona. Kurssilaiset opettelivat spraymaalausta ja miten eri suuttimilla tehdään erilaista maalipintaa. Kuvat: Heljä Renfors.

Oranssit työmaa-aidat taipuivat moneksi. Teokset asennetaan Matinkylän urheilukentän taustalla olevaan metron huoltotunnelin seinään vuoden 2023 aikana. Ennen asentamista teoksen leikataan vielä muotoonsa. Kuvat: Heljä Renfors

Kurssipalautteissa opiskelijat kiittivät opettajia ja projektikumppaneita ainutlaatuisen, opettavan ja hauskan kurssin mahdollistamisesta. Kurssilla oli tekemisen meininki. Spraymaalaaminen oli monelle uusi kokemus: esimerkiksi maalaamistekniikat ja värien käyttö tulivat kurssin aikana tutuiksi. Kurssin aikana vahvistuivat myös mm. opiskelijoiden ryhmätyö- ja suunnittelutaidot.

Espoo rakennuttaa Matinkylän lukion uudisrakennuksena kauppakeskus Ison Omenan läheisyyteen. Lukiorakennukseen tulee tilat noin 900 lukio-opiskelijalle. Rakennus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi kilpailutoiminnan mahdollistavan urheiluhallin. Rakennustyöt saadaan päätökseen loppuvuodesta 2023. Uudet tilat otetaan käyttöön vuoden 2024 alusta.  Lukion arkkitehtisuunnittelusta Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit ja urakoitsijana toimii SRV. Lue lisä Matinkylän lukiosta.